Måndag den 28 april 2014 Febe-möte i Kista kyrka. Föreläsare var journalisten Jeanette Neij.

Jeanette Neij är frilansjournalist med ett förflutet som anställd inom dagspress, tidsskriftbranschen och Utrikesdepartementet. Sedan tolv år tillbaka arbetar hon på uppdrag åt en rad olika tidningar, tidskrifter, myndigheter och verk. Hon har även jobbat som frilansjournalist från utlandet, bl.a. under en längre tid i södra Afrika och under två år i New York.

Hennes första bok, ”Medan körsbärsträden blommar” beskriver det otänkbara – Att förlora sitt barn.

Jeanette berättar för oss sin historia: Lukas blev 9 dagar och 2 timmar gammal. Hur han fick spendera större delen av sitt korta liv på sjukhus. Hon berättar om när Lukas fick plötsligt hjärtstopp och oron över hur hans liv skulle bli därefter. Jeanette skriver dikter – Lukas ord till mig. Och dagboksblad – hon dokumenterar allt som sker. Hon berättar om det ofattbara – när Lukas liv inte gick att upprätthålla längre.

 – Att skriva var ett sätt att andas i sorgen. Orden blev ett försök till försoning för att jag inte kunde skydda honom från döden.

För Jeanette har skrivandet varit en slags terapi i sorgen. Och som journalist och skribent har hon haft förmånen att kunna uttrycka sig i skrift. Det terapeutiska skrivandet har också verkat positivt föräldrar emellan och för den nära omgivningen. En av läsarreaktionerna, Jeanettes mamma – ”Om jag hade fått läsa din bok innan det ofattbara hände, innan Lukas dog.”

Varmt tack Jeanette för att du tog dig tid och delade din smärtsamma historia för oss. Genom ditt sätt att förmedla och dela ensamhetskänslan i sorgen i ditt skrivande har du gett oss en stark inspirationskälla till skrivandets kraft. Tack!

Vi ser framemot att få träffa dig snart igen på Febe.

 

Varmt välkomna till Febe i Kista kyrka nästa måndag den 5 maj 2014 kl.19:00. Värd är Gertrud. Ämnet; Vi delar för att hela.

 

Catrin, mamma till Therese

Varje dag är ett minne”