Febe – dagen, lördag den 13 oktober 2012

Sara Dahlberg Eriksson var vår gäst och talare. Sara är socionom och studievägledare. Sara har mist två barn. Hon berättade väldigt fint och minst sagt gripande om hennes båda söners bortgång. Jag tror inte att ett enda öga var torrt. Hon säger bl.a. det vi brukar tala om på våra Febe möten; hur viktigt det är att berätta, dela vår unika historia.

Sara pratar om, hopp. Hoppet om att det går att överleva, läkas och att bli en hel och lycklig människa, trots svåra förluster. Hon berättar också hur man kan ”undvika” smärtan med olika strategier; alkohol, tabletter, missbruk av olika slag. Sorgen lämnas obearbetad, den kan leda till ohälsa. Sorg är ingen sjukdom men vi kan bli sjuka av sorg!

Sara talar om, att möta smärtan, att ta ett steg i taget mot läkning. Ett första steg kan vara att be om hjälp. Genom att känna och uttrycka smärtan kan vi bearbeta den. Det är svårt att göra det helt ensam, men om du berättar för en annan människa är möjligheterna stora att komma vidare i läkningsprocessen.

Den holistiska modellen, Sara ritar en rund ring och beskriver – ”den mänskliga helhetssynen”. Cirkeln symboliserar helhet. Den består av sex olika delar. Det holistiska perspektivet innebär att alla delar samverkar till en helhet som är större än alla delar tillsammans. Varje del av den holistiska modellen påverkar varandra. Ja, det var mycket spännande och intressant att ta del av det Sara visade och berättade om. Mer finns att läsa i hennes bok.

Hela Febe dagen var väldigt givande. Den började med gemensam frukost och vi avslutade med en gemensam middag. Maten var utsökt och den tackar vi familjen Dolk för. Ljuständningen i Kyrkan och kören, Järva röster var som alltid otroligt fin och stämningsfull.

Tack alla ni som kom och deltog på årets Febe dag. Hoppas vi ses nästa år igen. Och tack Sara för att du delgav oss din historia och förhoppningsvis gav oss inspiration och hopp om att det går att bli hel och lycklig och att hitta tillbaka till livet igen efter att man mist sitt barn.

 

Catrin, vice ordförande i Febe.