Febe-dagen 2013 föreläsare Inger Hansson! Vilken föreläsare! Underbar! Hon fångade oss alla med både skratt och gråt. Hon vann förra årets stora talarpris! Inger vann oss!

Innan Inger börjar tala håller vi en tyst minut för en Febe förälder som har hastigt lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Vi tänker på hennes man och barn som är kvar. Och vi tackar Janne som har öppnat i stort sett alla Febe-Stockholm möten varje måndag sedan Febe startade 1995. Stort tack Janne! Ovärderligt!

Inger börjar med att berätta delar av sin livs historia, hur hon har förlorat två barn. Den första som liten i en blodsjukdom och om hennes andra dotter som dog i plötslig vuxendöd 35 år gammal för nu åtta år sedan, och kvar blir hennes tre små barn. Inger berättar för oss om sitt liv och sin smärtsamma historia på ett mycket öppet, känslosamt, dramatiskt med sorg och glädje blandat på ett magiskt sätt, och framför allt väldigt igenkännande för oss Febe-föräldrar som har mist barn.

Hon berättar om barnen som vill skicka en ”änglaklänning” till sin mamma i himlen så hon inte ska bli mobbad. Att vara snäll mot sig själv! Man ska inte reta sig på dumma människor, man kan ha dem som varnande exempel”. Hon pratar om självkänsla, om förälskelsen… Människan är som ett träd, av bra jordmån mår vi bra. Att omges mer med människor vi mår bra av. Delad glädje, dubbel glädje! Delad sorg, den halveras. ”Du kan inte välja vad du drabbas av, du kan välja vad du gör av ditt liv!” Ge det du vill ha! Och meningen med tre betydelser; ”Män får lättare förkylning än kvinnor.” Tänkvärt!

Sluta oroa dig, börja leva! Gör det bästa av det värsta! Omöjligt, Oh! Möjligt! (S. Kirkegaard). Ge dig själv lugn och harmoni! Det är du värd! Tänk på att det finns bara en av dig! Ja, det och mycket annat pratade Inger om på Febe-dagen. Vi lyssnade avslutningsvis på en sång av Helen Sjöholm från filmen, Så som i himlen, ”En värld full av liv”. Jätte fin avslutning! Hoppas vi får tillfälle att lyssna på Inger igen i framtiden. Hon var fantastisk! Den bästa vi har haft, var det någon som sa.

Den fina minneskonserten med Järva röster och Per-Erik Hallin, med ljuständning och namnuppläsning, Jätte fint! Och tack till familjen Dolk som åter igen stod för den goda buffen som vi avslutningsvis kunde njuta av. Stort tack till er! Hoppas vi får njuta av den också nästa år. Sist men inte minst, Stort tack till alla ni som kom och bidrog till att Febe-dagen blev så fin som den blev. Väl mött nästa år igen!

 

Febe styrelse/Catrin