Aktuellt

Febedagen 8 oktober 2022

Alla medlemmar i Febe och VSFB inbjuds till årets Febedag. Det blir traditionsenligt en dag fylld av gemenskap, föreläsningar och musik.

 

Programmet ser ut så här:

11:00           Febedagen börjar. Kaffe och smörgås finns framdukat.

12:00           Samling i kryptan. Kort info från styrelsen

12:15           Den personliga berättelsen –
Eva Wedberg, Febe
                    och Ingrid Levander Hofving, VSFB

14:45           Gemensam frågestund.

15:00           Gemensam måltid.

16:00           Minneskonsert i kyrkan med ljuständning och namnuppläsning

17:30           Febedagen avslutning

Anmälan till Febedagen 8 oktober 2022

I anmälan skriver du namn på de som ska delta på Febe-dagen. Du anger också ev. specialkost som vid allergier, vegetariskt

Om du vill att ditt barns namn ska läsas upp vid ljuständningen på minneskonserten skriver du barnets för- och efternamn

Anmälan skickas till stockholm@febe.net

Kostnad: 100 kr

Anmälan är bindande och betalning skall vara Febe tillhanda senast den 30 september 2022 på plusgiro 94 17 14 – 8.

 

Du som inte kan delta själv på Febedagen men vill att ditt barns namn ska läsas upp vid ljuständningen på minneskonserten skickar ett mejl till  stockholm@febe.net med ditt barns för- och efternamn senast 30 september.

Vid frågor kan du mejla eller kontakta Eva Wedberg 070-3954819

Febebladet juni 2022 – ett alldeles speciellt nummer

Föreningen Febe har under många år gett ut tidningen Febebladet två gånger per år. Tidningen skickas till föreningens betalande medlemmar. Tidningen skrivs av och för föräldrar som förlorat barn och är ett tillfälle att dela, och ta del av, andra föräldrars tankar och erfarenheter. Det du funderat över eller upplevt kan vara mycket intressant för andra föräldrar att läsa om.

Under 2022 har föreningen Febe och VSFB (Vi Som Förlorat Barn) beslutat om ett samgående. Två systerföreningar med samma syfte, att stötta föräldrar och familjer i sorg efter ett älskat barn. Två föreningar som tillsammans kan bli starkare och nå fler familjer i sorg.

Febebladet juni 2022 blir därför det sista numret av den tidning som Febe ger ut. Även i fortsättningen kommer betalande medlemmar att få en medlemstidning, men då en tidning som Febe och VSFB ger ut tillsammans. VSFB ger ut sin tidning Fjärilen fyra gånger per år.

 

Berätta gärna vad Febe och Febebladet har betytt för dig. Vi tänkte även att det här numret kunde handla om anhörigas sorg, till exempel far- och morföräldrar, syskon och andra släktingar och nära.
Dikter, bilder, förslag på böcker, någon musik som betyder mycket för dig, kan också vara fint för andra att ta del av.

Skriv och berätta!

Vi behöver få ditt bidrag till tidningen senast den 31 maj 2022.

Skicka till febebladet@febe.net

 

Febebladet nr 2, 2021

Två gånger per år kommer vår förenings tidning, Febebladet, ut till våra betalande medlemmar. En tidning som skrivs av oss föräldrar som varit med om att ha förlorat ett älskat barn.
Det kan handla om tiden kring själva förlusten, tankar då det har gått några år, upplevelser kring högtider och familjesammankomster, hur man gjort för att hantera sin situation. Det kan också vara en dikt, musik eller film som kommit att betyda mycket.
Nu har arbetet med Febebladet nr 2, 2021 påbörjats och vi hoppas att du vill skriva en text eller skicka bilder till vårt nästa nummer.
Alla bidrag är värdefulla!
Om tidningen ska hinna tryckas och komma i våra medlemmars brevlådor innan jul behöver vi få våra bidrag senast 5 december 2021.
Skicka till febebladet@febe.net

Inbjudan till Febedagen den 9 oktober 2021

Vi träffas i Kista kyrka

Det blir traditionsenligt en dag fylld av gemenskap, föreläsningar och musik.

Programmet ser ut så här:

10:30 Febedagen börjar. Kaffe och smörgås finns framdukat.

11:30 Samling i kryptan. Kort info från styrelsen

11:45 Viki Klingstedt, föreläsning

12:45 Elisabeth Greek, föreläsning

13:45 Kjell Westerlund, föreläsning

14:30 Gemensam måltid

16:00 Minneskonsert i kyrkan med ljuständning och namnuppläsning

17:30 Febe-dagen avslutas.

Vi hoppas och tror att Febe-dagen kan genomföras även detta år.

Vi följer dock noga utvecklingen och tar slutligt beslut senast 15 september.

Anmälan

Anmälan görs till febe@febe.net
Uppge: namn, adress, mejladress, telefon och konto för eventuell återbetalning, antal personer och eventuella allergier.
Skriv även om du vill att ditt barns namn ska läsas upp under vid ljuständningen under minnesstunden i kyrkan, skriv både för- och efternamn på ditt barn.

Kostnad: 50 kr för medlemmar och 100 kr för icke medlemmar.
Betalningen ska vara Febe tillhanda senast 30/9 2021.
Betalning till plusgiro 941714-8

Om Febe-dagen inte kan genomföras på grund av Corona-pandemin kommer inbetald deltagaravgift att återbetalas i sin helhet.

 

Föreläsare på Febedagen den 9/10

Elisabeth Greek

Jag heter Elisabet Greek och jag är journalist, författare och föreläsare. 2018 var jag med och gav ut den uppmärksammade boken ”Vi begravde våra barn”, där 33 mammor berättar om hur vi har förlorat våra barn på grund av droger eller läkemedel.

I min föreläsning berättar jag om min äldste sons missbruk, beroendesjukdom och död. Hur är det möjligt att en social, intelligent och omtyckt kille går under, på bara några år? Hur hanterar man det som förälder? Hur gör man för att leva sedan, efter beskedet att polisen har hittat hans kropp på golvet i hans rum?

Kjell Westerlund

Kjell Westerlund delar med sig av sina egna erfarenheter men även av de erfarenheter han fått genom att ägna sig åt att arbeta med att stödja efterlevande. Kjell har varit ordförande i Föreningen Vi Som Förlorat Barn fram till 2020 och år 2007 var han med och startade SAMS – Samarbete för människor i sorg, där han fortfarande är ordförande.

ATT VÅGA SÄGA JA TILL LIVET

Att förlora ett barn är bland det svåraste en människa kan vara med om. Det känns som om livet tar slut och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att känna framtidstro. För 20 år sedan var jag precis i den situationen. Min son hade dött i en drunkningsolycka och hela livet hade rasat samman. Det kändes verkligen som om det inte var möjligt att leva. Men uppenbarligen gick det. Idag lever jag ett till synes gott liv. Hur gick det till? Hur var det möjligt att gå från att bara överleva till att börja leva?

Viki Klingstedt

För ca 40 år sen kom jag, Viki Klingstedt, till Sverige från Finland. Skulle ta ett sabbatsår och det visade sig att det blev långt, det pågår än.

Jag bodde i Ronna i Södertälje som många andra invandrare och jag trivdes bra. Jobbade som ekonomibiträde på Södertälje lasarett. Värst var att få rent de stora grötgrytorna. Kort som jag var nådde jag nästan inte ner i bottnen på dem. Så småningom efter en avstickare på Öland så hamnade jag i Farsta strand, stadsdel i Stockholm. Där kom de första barnen, Miia och Tuomas. Familjen växte då Moa kom till världen och vi flyttade till ett kollektivhus i Skarpnäck, också i Stockholm. Där föddes också lillparveln Sami.

Åren gick, jag hann separera från min sambo och hamnade i Bagarmossen som ligger bredvid Skarpnäck. Året var 2007 när jag fick det ödesdigra beskedet att min son Tuomas hoppat från Göta älvbron i Göteborg under en musikfestival. Han landade fel efter hoppet från den 20 m höga bron och dykare fick plocka upp honom. Tuomas liv gick inte att rädda då han legat för länge under vattnet, respiratorn stängdes av och han fick dö bland familj och vänner.

Det har nu gått 14 år sen min Tuomas dök ifrån oss. Vågar nästan inte säga det men inget ont som inte för något gott med sig. Så småningom förstod jag att jag måste leva här och nu, ta vara på livet. Jag är övertygad om att Tuomas velat det. I det här fallet var priset alldeles för högt, om jag kunnat välja så hade valet varit enkelt.

Nu är jag 63 år, jobbar som syn- och hörselinstruktör i Stockholms stad. På Febedagen har jag fått den fina uppgiften att berätta min resa efter. För som vi alla vet så finns det ett före och ett efter när vi förlorar ett eller kanske flera barn. Ett nytt liv väntade mig efter. Om du kommer till Febedagen får du höra min berättelse om den första kaotiska tiden efter och också reflektioner hur livet är nu 14 år senare.

Eftersom jag är en skrivande person så började jag genast bearbeta händelsen i min dagbok. Boken ”Den som dör lyckligast vinner” kom till av mitt dagboksskrivande.

Febebladet nr 1, 2021

 

Föreningen Febe ger ut tidningen Febebladet två gånger per år. Tidningen skickas till föreningens betalande medlemmar. Tidningen skrivs av och för föräldrar som förlorat barn och är ett tillfälle att dela, och ta del av, andra föräldrars tankar och erfarenheter. Det du funderat över eller upplevt kan vara mycket intressant för andra föräldrar att läsa om.

Skriv och berätta!

Vi har också haft ett ovanligt år med allt vad pandemin gjort med oss människor. Hur har den påverkat din sorg och saknad?

Dikter, bilder, förslag på böcker, någon musik som betyder mycket för dig, kan vara fint för andra att läsa om.

Fatta ”pennan” och skriv!

Vi behöver få ditt bidrag till tidningen senast den 31 maj 2021.

Skicka till febebladet@febe.net

 

Febebladet nr 2, 2019

 Var med och skriv i Febe-bladet nr 2, 2019

Ett nytt nummer av Febe-bladet planeras, och vi behöver just din hjälp.

Det är bara du som vet hur du känner, och vad du vill dela med oss andra föräldrar. Artiklarna kan vara så värdefulla för många andra.

Vad kan man skriva om?

Du kan berätta om ditt barn. Du kanske har något fint minne som du vill dela med oss andra. Det kan vara något fint möte med en medmänniska. Kanske har du läst någon bra bok som handlar om förluster eller vägar att finna livsgnistan igen, som du vill berätta om. Tankar i din sorgeprocess, motgångar och vägar framåt. Tankar kring födelsedagar, julen etc. Någon fin dikt. Du får gärna skicka med bilder.

Skicka ditt bidrag till febebladet@febe.net senast den 30 november 2019.

 

Tack på förhand!

Inbjudan till Febe-dagen 12 oktober 2019 i Kista kyrka

Härmed inbjuds du till året Febe-dag.

Det blir en dag fylld av gemenskap, föreläsningar och musik.

Programmet ser ut så här:

11:00   Febedagen börjar. Kaffe och smörgås finns framdukat.

12:00  Samling i kryptan. Eva Wedberg, föreningens ordförande och styrelsen presenterar sig

12:15   Föreläsning med Satu Hirsch Fjellstedt

Satu är psykoterapeut och har lång erfarenhet att prata med människor som drabbats av sorg på olika sätt. Hon har särskilt intresserat sig för varför vi upplever sorgen som en fysisk smärta.

”Kom och ta del av andras erfarenheter och ny kunskap hur vårt nervsystem fungerar” /Satu

14:30   Gemensam lunchbuffé

16:00   Minneskonsert i kyrkan med Järva röster. Ljuständning och namnuppläsning

17:30   Febedagen avslutas

 

Anmälan till Febe-dagen 12 oktober 2019

Uppgifter om anmälan till Febedagen finns på den här länken: Anmälan

Du kan anmäla dig via mail eller skriva ut blanketten och posta den senast 30 september. 

.

 

Febebladet nr 1, 2019

Nu har vi börjat samla material till föreningens tidning, Febebladet. En tidning som alla betalande medlemmar i vår förening får två gånger per år.

Sista dagen för ditt bidrag är 10 maj 2019 och du kan skicka ditt bidrag till febebladet@febe.net

Dina tankar om förlusten, saknaden och livet kan vara ett stöd för andra föräldrar.

Du kan också skicka bilder, en dikt eller kanske berätta om någon musik/låt som är särskilt viktig för just dig. Kanske har du läst någon bok som du kan rekommendera till andra.

Skriv och dela med dig. Varje bidrag är viktigt.

Febedagen 13 oktober 2018 i Kista kyrka

Härmed inbjuds  du till året Febe-dag.

Det blir en dag fylld av gemenskap, föreläsningar och musik.

Vi får tillfälle att träffa föräldrar från hela landet.  Det blir kära återseenden och nya bekantskaper och vi möts i det goda samtalet.

Programmet ser ut så här:

9:30 – 11:00 Drop-in frukost. Frukost finns framdukat och du kommer när du vill.

11:00             Eva Wedberg, föreningens ordförande  och styrelsen presenterar sig

11:30             Fereshteh Ahmadi, professor vid Gävle högskola  presenterar sin forskning kring   trauma att förlora barn.

12:15             Föreläsning med Björn Ogeus

Björn är legitimerad läkare och specialist i anestesiologi, tillika författare och föreläsare. Han är inriktad på stress och traumabearbetning samt bemötande.

”Det finns en tid för allting, en tid att stanna upp och en tid att gå vidare”

Vår sorg drabbar oss olika beroende på hur vi mött förluster tidigare ”för att veta vem vi är i nuet måste vi veta vart vi varit!” Föredraget kommer att beröra våra resurser och möjligheter att handskas med en plötslig förlust. Personliga exempel och berättelser kommer att belysa vikten av gemenskap och trygghet för att orka gå vidare. ”När inget mer finns att göra finns det fortfarande mycket kvar att göra!”

Medverkande: Björn Ogeus och Seth Olofsson, musiker

14:00             Paus

14:30             Gemensam lunch

16:00             Minneskonsert i kyrkan med ljuständning och namnuppläsning

17:30             Febe-dagen avslutas

 

Här kan du skriva ut en blankett för anmälan:

Anmälan till Febe-dagen 13 oktober 2018 (1)

Du kan även göra din anmälan på stockholm@febe.net
(Information om anmälan finns i länken här ovan.)

Febebladet nr. 1 2018

Febebladet, vår förenings tidning, är skriven av föräldrar och för föräldrar och det finns många som vill läsa om dina erfarenheter och tankar. Du kanske också har någon dikt eller musiktext som du vill dela med andra.

Skriv gärna och dela med dig!

Manusstopp för Febebladet nr. 1 2018 är den 15 maj.

Skicka ditt bidrag till: febebladet@febe.net

 

 

 

Febe Ångermanland startar den 22 februari 2018.

Uppstartsträff 1
(för er som i ert yrke kan komma att möta drabbade föräldrar)

Domsjö kyrka den 22 februari 2018 kl. 14-16

  • Presentation av Febe och Febe Ångermanland, hur kan vi vara ett stöd för er och hur kan vi stödja varandra?
  • Föredrag av Olle Bergman och Ylva Edholm-Johansson, grundare av Febe.
  • Vad är en självhjälpsgrupp?
  • Frågor

Vi bjuder på fika!

 

Uppstartsträff 2
(endast för föräldrar som förlorat barn)

Domsjö kyrkas församlingshem den 22 februari 2018, kl 19-21

  • Presentation av Febe och Febe Ångermanland, hur kan vi stödja varandra?
  • Föredrag av Olle Bergman och Ylva Edholm-Johansson, grundare av Febe.
  • Vad är en självhjälpsgrupp?
  • Samtal

Vi bjuder på fika! 

Väl mött!

Febe Ångermanland

Febebladet nr 2, 2017

Var med och skriv i Febe-bladet.

Ett nytt nummer av Febe-bladet är på gång, och vi behöver just din hjälp med artiklar för att fylla vår tidning med det som ligger oss allra närmast om hjärtat… våra älskade barn.

Därför är just ditt bidrag så viktigt! Det är bara du som vet hur du känner, och vad du vill dela med oss andra föräldrar. Artiklarna kan vara så välgörande för många andra. Var med och dela!

Jag har många gånger fått höra att ”jag kan inte skriva, och jag vet inte vad jag har att berätta!” Var och en gör så gott man kan, och vi har inga ambitioner på att vinna något Nobelpris i litteratur. Skriv som du tänker och känner.

Vad kan man skriva om?

Du kan berätta om ditt barn. Du kanske har något fint minne som du vill delge oss andra. Det kan vara något fint möte med en medmänniska. Kanske har du läst någon bra bok som handlar om förluster, som du vill berätta om. Tankar i din sorgeprocess… tankar som jag inte har haft anledning att tänka tidigare. Tankar kring födelsedagar, julen etc. Någon fin dikt. Din första kontakt med Febe. Och kom ihåg att du är välkommen att inkomma med bilder.

Endast din egen fantasi sätter gränsen för ämnen.

Sänd ditt bidrag till febebladet@febe.net senast den 15 november 2017.

Vi kan inte göra något Febe-blad om vi inte får några artiklar.

Det är vi alla tillsammans som är Febe.

Tack på förhand!

Febebladet/Olle Bergman

Välkommen till Febe-dagen

lördagen den 7 oktober 2017 i Kista kyrka

Kl. 10.00 Samling i församlingssalen för kaffe och smörgås och de goda samtalen kring kaffeborden.

Kl. 11.30 Vi samlas i Kryptan för ett informationsmöte med lite dialog kring vår verksamhet under ledning av Ylva Edholm Johansson.

Kl. 13.30 Föreläsning i Kryptan med Janett Broms.

“Sorgen går bredvid oss”

Janett är född I Stockholm 1967. Janett och maken Jonas har fått två barn, Elias född 2005 och Elinor som föddes och dog 2003. Janett genomgick behandling av bröstcancer 2013.

Idag, fjorton år efter att vi förlorade Elinor, går jag livets väg framåt. Takten är många gånger ojämn men riktningen är framåt. Sorgen går på en stig bredvid. Den är inte längre ett hinder som förlamar och drar mig ner i avgrunden utan tvärtom en välkommen följeslagare. Många gånger ger den mig stöd, ofta styrka och ibland till och med glädje. Med humor och självdistans ska jag försöka skildra en resa genom stöd och avståndstagande, omtänksamhet och obetänksamhet, medmänsklighet och totalt oförstånd.

 

Kl. 16.00 Minneskonsert i kyrkan med kören Järva Röster under ledning av Sara Vänn.

Under konserten kommer våra barn att hedras med namnuppläsning och ljuständning. Detta är en mycket vacker och gripande minnesstund där vi drabbade föräldrar tillsammans får minnas våra barn… det är nästan så att det går att ”ta på” känslan av kärlek och närhet.

Kl. 17.00 Buffé i församlingssalen.

Kl. 19.00 Avslutning.

 

Kostnader:

Kaffe och smörgås med föredrag 150:- kr per person.

Buffé 150:- kr per person.

Barn under 15 år gratis.

 

Anmälan:

Anmälan kan göras via mail till stockholm@febe.nbet och betalning till plusgiro 94 17 14-8 skall vara Febe tillhanda senast den 22 september 2017.

Vid frågor ring 0706 237 551.

Anmäl också om du vill att ditt barns namn skall läsas upp under ljuständningen. Glöm inte att uppge ditt barns namn.

Varmt välkommen!

Styrelsen

Febe och VSFB inbjuder i samarbete till en föreläsning onsdagen den 6 september kl. 18.30 i Kista kyrka

Catharina Richter berättar om sina upplevelser om att ha förlorat ett syskon.
”Hon som är syster till han som dog”

Läs mer på den här länken: Febe och VSFB

.

.

Febebladet nr 1, 2017

 

Arbetet med vår förenings tidning, Febebladet, är i full gång och manusstopp är den 30 april för Febebladet nr 1, 2017.

Tidningen skrivs av och för våra medlemmar. Din berättelse kan vara viktig och läsvärd för någon annan förälder som förlorat sitt barn.

 

Skicka till febebladet@febe.net
Du kan även skicka egna bilder till Febebladet. Kanske har du någon fin bild som passar på tidningens framsida?

 

 

 

 

Febe inbjuder till årsmöte onsdagen den 25 januari 2017 kl. 19.00 i Kista kyrka

Dagordning enligt stadgarna:

 

1. Mötets öppnande.

2. Fråga om mötets stadgeenliga utlysande.

3. Val av ordförande för mötet.

4. Val av sekreterare för mötet.

5. Val av 2 justeringsmän att jämte ordföranden justera mötets protokoll.

6. Fastställande av det gångna årets resultaträkning och verksamhetsberättelse.

7. Fråga om ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

8. Val av styrelse och ledamöter.

9. Val av 1 revisor och 1 revisorssuppleant.

10. Val av 2 personer till valberedning.

11. Övriga val.

12. Fastställande av avgifter.

13. Fastställande av budget.

14. Förslag från styrelsen.

15. Förslag från medlemmar.

16. Övriga frågor.

17. Mötets avslutning.

 

Efter mötesförhandlingarna serveras kaffe.

 

Varmt välkomna!
Styrelsen

 

 

Förslag till stadgeändring

Tankar om förändringar och förenklande i Febes administration.

När Febe grundades 1995 fanns endast verksamhet i Stockholm, varför någon administration av övriga grupper inte var aktuell. Febe var helt enkelt enbart Febe i Kista.

Detta administrativa upplägget har inte förändrats vartefter nya grupper har bildats, och idag administrerar samma personer både Febe Riks och Febe Stockholm. Då dessa uppgifter flyter samman upplevs det som svårarbetat. Det behövs mer uttalade ansvarsområden.

 

Styrelsen består idag av 9 personer.

Valberedningens föreslår att vi väljer en styrelse för Febe Riks, bestående av 5 personer för 2017: Ordförande, sekreterare, kassör samt två ledamöter. Mycket av arbetet består av rutinuppgifter och som enklast sköts från Febes kansli, där vi har tillgång till datorer, register, etc.

Besluten kring dessa rutinfrågor hanteras enklast om styrelsen har lätt att träffas utifrån geografiska förutsättningar.

Valberedningen föreslår vidare att Febe vid årsmötet 2017 beslutar om stadgeändring innebärande att vid årsmötet 2018 väljes ordförande, sekreterare, kassör samt en ledamot. Styrelsen kommer således fr.o.m. 2018 bestå av 4 personer. Vi föreslår också att vi lyfter upp frågan om stadgeändringen på dagordningen, så att vi, efter godkänt beslut, kan välja styrelse enligt det nya förslaget.

 

Valberedningen

Ylva Edholm Johansson och Jan Leva

2016.12.15

 

.

Febebladet nr 2 2016

Febevänner!

Vi har så smått börjat arbetet med det kommande numret av vår fina tidning Febebladet. Och som vanligt behövs…tadaa: material!

Febe är vi, alla vi medlemmar. Utan oss, inget Febe. Ingen är mer, eller mindre, Febe än någon annan.

 

Och utan bidrag från er läsande medlemmar har vi inte heller någon medlemstidning.

 

Ju fler som skickar in material, desto mer mångsidigt och mångfacetterat blir Febebladet. Förstås.

 

Ingen tanke, ingen fundering, ingen känsla, ingen upplevelse kring det vi alla delar – den fasansfulla erfarenheten av att förlora barn – är för liten eller för enkel för att kunna publiceras i vår tidning.

 

Kanske kan just din fundering, din känsla hjälpa någon, några eller många andra medlemmar.

 

Febebladet är ingen litterär utgåva. Man måste inte vara Dostojevskij eller Bodil Malmsten för att medverka i den.

Syftet och tanken är ju att stötta och trösta varandra genom delning av erfarenheter och tankar om och kring våra svåra förluster.

Och man behöver inte uppfinna hjulet…du kan till exempel skicka in en sångtext eller en dikt du tycker om, eller något annat som nån nånstans skrivit och som du tycker känns förtröstansfullt och vill dela med oss andra.

 

Välkommen in med ditt bidrag senast den 31 oktober till:

stockholm@febe.net

 

 

Febe-dagen Lördagen den 8 oktober 2016 i Kista kyrka,

Kista/Stockholm

Program:Kl. 11.00 Samling i församlingssalen med information om dagen samt två timmars tid för kaffe och smörgås och de goda samtalen kring kaffeborden.

Kl. 13.00 Föredrag i Kryptan av Helene Cederroth.
Helene och Mikk Cederroth är föräldrar till fyra barn, men har mist tre av dem. Wille, Hugo och Emma dog i en odiagnostiserad hjärnsjukdom som läkarna inte trodde var dödlig eftersom de inte visste vad det var för sjukdom som barnen hade drabbats av… de hade ingen diagnos! ”Vad händer med mig som människa när mitt barn dör, och tre veckor därefter hamnar mitt nästa barn i koma.” Helene delger oss sin gripande berättelse om hur de fi ck lära sig att fånga dagen. Hon berättar om hur de finner kraft i att hjälpa andra barn som drabbas av odiagnostiserade hjärnsjukdomar. En omtumlande berättelse om en otrolig upplevelse!

helenemikk
Kl. 16.00 Minneskonsert i kyrkan med kören Järva röster under ledning av Sara Wänn.
Under konserten kommer våra barn att hedras med namnuppläsning och ljuständning. Detta är en mycket vacker och gripande minnesstund där vi drabbade föräldrar tillsammans får minnas våra barn… det är nästan så det går att ”ta på” känslan av kärlek!

Kl. 17.30 Buffé i församlingssalen.

Kl. 19.30 Avslutning   Kaffe med föredrag 125:- kronor per person Buffé 150:- kr per person. Barn under 15 år gratis.
Anmälan via mail till stockholm@febe.net och betalning till plusgiro 94 17 14-8 skall vara Febe tillhanda senast den 24 september 2016.
Vid frågor ring 0706 23 75 51.
Anmäl också om du vill att ditt barns namn skall läsas upp under ljuständningen. Glöm inte att uppge ditt barns namn.
Varmt välkommen! Styrelsen

Du kan skriva ut anmälningsblanketten på den här länken.

TRÄFFA OSS I ALMEDALEN

Under Almedalsveckan finns SAMS och dess medlemsorganisationer på plats i Almedalen i Visby. Följ länken http://www.samsorg.se/

och klicka på knappen ”Träffa oss i Almedalen 2016” så hittar du vårt seminarieprogram dag för dag. Välkommen!

 

Febebladet nr 1 2016

Temat för nästa nummer är ”Sorg och kärlek”
Redaktionen tar tacksamt emot dina berättelser, dikter mm

Skicka till febebladet@febe.net.
Du kan även skicka egna bilder till Febebladet. Kanske har du någon fin bild som passar på tidningens framsida?

Manusstopp för Febebladet 1 2016, är den 9 maj 2016. Obs, nytt datum.

Utan våra egna bidrag, ingen tidning. Ditt bidrag kan vara betydelsefullt för andra föräldrar.

Medlemsansökan via hemsidan

Under en period har kontaktformuläret inte fungerat som önskat. Om du skickat en ansökan om medlemsskap till Febe via hemsidan och inte fått något svar, var snäll och fyll i dina uppgifter igen. Problemet med kontaktformuläret är nu åtgärdat och era uppgifter ska gå vidare till vår mejlbox. Vi ber om ursäkt för det inträffade. (Problemet åtgärdades den 16 februari 2016)

Febes styrelse 2016

I onsdags, den 27 januari 2016, hölls  Febes årsmöte i Kista kyrka. Några ur styrelsen hade valt att avgå och den nya styrelsen har följande sammansättning:

Ordförande: Barbro Byström (Febe Stockholm)
Vice ordförande: Johan Bengtsson (Febe Gotland)
Sekreterare: Olle Bergman (Febe Stockholm)
Vice sekreterare: Eva Lönn (Febe Stockholm)
Kassör: Willy Eriksson (Febe Stockholm)

Ledamöter:
Gertrud Ersson (Febe Stockholm)
Sten Lindholm (Febe Stockholm)
Patric Sellén (Febe Medelpad)
Ingrid Norman (Febe Skellefteå)

Febes årsmöte 2016

Onsdagen den 27 januari kl. 19.00 i Kista kyrka

Läs mer om årsmötet under rubriken ”Blogg” eller klicka på den här länken.

 

Febebladet nr 2 2015

Manusstopp för Febebladet nr 2 2015 är den 31 oktober 2015. Tidningen skrivs för våra medlemmar och av våra medlemmar. Dina tankar och din berättelse kan ge stöd och hjälp för andra. Skriv! Skicka gärna med bilder också.

Skickas till febebladet@febe.net

eller

Febe
Box 1127
164 22 Kista

Se bilder från Febedagen 2015 på den här länken.

Febedagen 10 oktober 2015

Kista kyrka

Program:

KL: 11.00      Samling i församlingssalen med kaffe och smörgås samt information av Ylva och därefter tid för samtal runt kaffeborden.

KL: 13.00 – 15.30 Föredrag i kryptan av Dagfinn Winje och temat är: Febe 20 år! Läker tiden alla sår? Dagfinn var den som ledde omsorgsarbetet med barn och vuxna efter bussolyckan i Må Bydalen i Norge 1988. I dag får vi ta del av hans forskningsresultat.

Dagfinn är Förste amanuens i klinisk psykologi. Dr. psykol./Specialist i Klinisk Psykologi.
Dagfinn leder också en forskargrupp i Trauma Psykologi (Trauma Psykologi Research Group)
Huvudsyftet med forskargruppen är att utveckla och utbyta kunskaper om metoder för bedömning och behandling av psykiskt lidande efter traumatiska händelser.

Dagfinn arbetar med:
Generell klinisk vuxen psykologi och Traumapsykologi.
Psykologisk undersökning och Diagnostik.
Terapi och Terapiteori.

KL: 16.00        Minneskonsert i kyrkan med Järva röster, med ljuständning och namnuppläsning.

KL: 17.30        Buffé i församlingssalen

KL: 19.30        Avslutning

Kostnader:
Kaffe med föredrag 100 kronor per person. Buffé 150 kronor per person. Barn under 15 år gratis.
Anmälan via mail till stockholm@febe.net, betalning till Plusgiro 94 17 14 – 8 skall vara Febe tillhanda senast den 30 september 2015. Vid frågor, ring till Ylva Edholm Johansson 076-535 81 44 Eller till Febetelefonen 073-623 75 51.

Varmt välkomna!

.

.

SAMS Konsert 24 okt 2015
En kväll med sång och musik

Klicka på den här länken för att läsa mer.

…………………………………………………….

………………………………………………………………………………….

Kista kyrka 1 juni kl. 19.00

 

Lena Fageus – präst och legitimerad psykoterapeut kommer till oss nu på måndag den 1 juni. Hon kommer att prata om tröst och om hoppet i det allra svåraste…

Varmt välkomna till Febe i Kista kyrka nästa måndag den 1 juni 2015 kl.19.00 Vår gäst och föreläsare är Lena Fageus.
?lenafageus

 

 

 

 

Välkommen till Febes Vårmiddag

Lördagen den 25 april 2015 kl. 18.00 i Spånga Prästgård

Förra årets vårmiddag blev så lyckad tycker vi. Det bjöds på härlig sång och musik med Per-Erik Hallin och Sandra Bojsten vid pianot. God mat och dryck! Och inte minst alla underbara Febemedlemmar som slöt upp och gjorde kvällen så stämningsfull. En mycket trevlig och minnesvärd Febe-vårmiddag. Så därför har vi i styrelsen beslutat att vi helt enkelt gör om det i år igen.

Traditioner är till för att upprätthållas…

Spånga prästgård, Spånga Kyrkväg 483       
Tunnelbana: linje 10 till Tensta. Gå sedan c:a 600 m till Spånga kyrka, eller byt till buss 514.
Buss: 514 till hållplats Spånga kyrka

Om du kommer med bil, så finns där gott om parkeringsplatser.

Och precis som förra året tänkte vi försöka bjuda upp till lite sång och musik! Ta gärna med dig något eget musikinstrument eller bara din ljuva stämma, så får vi se vad årets överraskning kommer att bjuda på!

För priset av 275 kronor/person serveras, en välkomstdrink, förrätt, varmrätt och en efterrätt med 2 glas vin eller öl och kaffe.

Om du önskar ett vegetariskt alternativ meddela gärna detta vid anmälan.

Anmäl dig redan nu eller senast den 10 april 2015 till Febes mejladress: stockholm@febe.net eller till Febes telefon 073-623 75 51, där vi också kan besvara dina frågor.

Betalningen sker kontant vid entrén med jämna pengar. Tack!

Varmt välkomna önskar Febes styrelse!

.

.

.

SAMS

ÅRSMÖTE MED FÖRELÄSNING

Söndagen den 22 mars 2015 kl 13.00

Sensus lokaler Drottninggatan 30 i Göteborg

Handlingar för årsmötet finns på plats.

Föreläsningen startar kl 13. Vi får då möjligheten att lyssna till Christian Wass, föreläsare, inspiratör och författare. Christian berättar utifrån egna erfarenheter hur han lärt sig hantera livet efter en svår dykolycka, som gjorde honom förlamad. Christian är en mycket efterfrågad föreläsare och vi är glada att han vill komma till oss i SAMS och dela med sig av sina tankar.

Efter föreläsningen blir det en enkel fika innan årsmötesförhandlingarna tar vid.

Anmäl deltagande till årsmötet och föreläsningen till ordforande@vsfb.se eller på telefon 0709-454157 senast den 15/3

VÄLKOMMEN!

..

Febes årsmöte 2015

Onsdagen den 21 januari kl. 19.00 i Kista kyrka

Kaffe serveras efter mötet.

Varmt välkomna
Styrelsen

 

SAMS arbetar för sorgpeng

Hjälp till att stödja SAMS arbete för införandet av sorgpeng

SAMS arbetar med att skapa opinion för att få en förändring i sjukförsäkringssystemet, en förändring som skulle innebära införandet av en sorgpeng. Med en sorgpeng skulle man komma bort från dagens system där läkare tvingas sjukdomsdiagnostisera sorg.

För att få mer underlag i opinionsarbetet genomför SAMS en enkätundersökning.

Vi skulle uppskatta om du ville ta dig tid att besvara vår enkät som endast tar någon minut att fylla i. Samtidigt kan du läsa den informationsbroschyr som SAMS tagit fram om arbetet med sorgpeng.

Du hittar enkäten och broschyren på SAMS hemsida under rubriken Vad vill vi.

Du kan klicka på den här länken

http://www.samsorg.se/Vad-vill-vi.htm

eller gå in på www.samsorg.se och till rubriken Vad vill vi.

Stort tack för din medverkan!

Styrelsen i SAMS

 

Febebladet

Fatta pennan och skriv några rader till Febebladet, senast den 15 november 2014. Skicka text och ev. bild till febebladet@febe.net  Dela dina egna personliga upplevelser och erfarenheter. Långa eller korta texter, bilder och dikter. Allt är välkommet. Tidningen är gjord för och av oss Febemedlemmar. Tack på förhand!
Temat för nästa nummer är: ”Att hitta livsgnistan igen!”

 

Febedagen 2014

Bilder från Febedagen 2014 hittar du om du klickar här.

 

Lördag den 25 oktober kl 18.30 på Stora teatern i Göteborg

Ett ljus i mörkret – en kväll med sång och musik
Arrangerad av SAMS – samarbete för människor i sorg

Klicka på bilden så ser du en större version.

Konsertaffisch_A4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Febe-familjeceremoni, måndag den 8 september 2014

lyktor

 

 

 

 

Måndag den 8 september är det familjeceremoni med uppsläpp av svävande lyktor för att minnas och hedra våra barn.

Vi samlas i Kista kyrka kl.18:45 för att sedan gemensamt promenera till Minneslunden som ligger ca 15 till 20 minuters promenadväg ifrån kyrkan.
Väl framme vid Minneslunden går vi vidare snett ned åt höger och följer en liten stig ut på Järvafältet. Där kommer att ligga en vit matta som vi samlas kring och ev. tända marschaller i en rund ring. Det är av yttersta vikt att vi håller tidsfönstret från Bromma flyg som är, 19:30 – 20:00 för lyktuppsläppet.
Var och en tar med sin egen lykta – Khom Loy, (som de heter). De finns att köpa på bla Tekniska Magasinet, Claes Ohlsson… och givetvis på nätet, ca.50 kronor styck. Max två lyktor per familj. Då vi har tillstånd för max 50 uppsläpp. Ta också med väl fungerande tändare och gärna en filtpenna som man kan skriva en hälsning med på sin egen lykta.
Det får inte vara för torrt i marken och inte blåsa mer än 8 sek/m och vid regn kan det bli svårt att få lyktorna att lyfta. Alltså kommer familjeceremonin att ske med viss reservation för vädret. Vindriktningen är alltså färdriktningen, den måste vara fri från träd och hus.
Var och en som deltar förbereder sig noga innan uppsläppet genom att läsa igenom instruktionerna och säkerhetsföreskrifterna.
Hur gör man? Veckla försiktigt ut lyktan till full storlek och antänd försiktigt i två motsatta hörn på bränslesatsen. Låt inte lågan antända papperet i lyktan. Uppsläppet underlättas av att man är två. När lyktan fylls med varm luft och har egen lyftkraft (30 sek – 1 min), släpp och låt den stiga mot skyn. Det känns ganska tydligt när luften i lyktan är tillräckligt varm och den har bärkraft. Släpper man den för tidigt, stiger den långsammare.
En lykta har total bränntid om ca 5 – 7 min. Vid fuktig väderlek eller om lyktan förvarats fuktigt kan flygförmågan försämras.

Efter ceremonin går vi tillbaka till Minneslunden där Ylva kommer att berätta om Minneslunden och hur den kom till. Förälder eller anhörig får mer än gärna säga några ord eller kanske läsa en dikt. Kaffe och smörgås kommer att finnas på plats. Och lite sång och musik kommer än mer att förgylla Febes första familjeseremoni, med uppsläpp av Japanska lyktor för att hedra och minnas våra älskade saknade barn.

Varmt välkomna!

Febe styrelse

P.S. För att underlätta med logistiken, svara gärna på detta mejl stockholm@febe.net  om du kommer och hur många ni blir och hur många lyktor, (en eller två) ni vill släppa upp.

Tack på förhand!

 

 

 

Föreläsare på Febe dagen 2014 – Tommy Wadebeck

Tommy, rösten Du kanske hört eller lyssnat till i Riksradions program 1. Där har han skapat och lett programmet Blå Skymning, Samtal i Skymningen, Leva Livet Livslevande, Drömskheter och En Morgonstund med Tommy Wadebäck.

Du kanske har sett honom i TV program som Längtan heter vår Arvedel eller Skuggan av en dröm. Han har också varit rösten till flera naturprogram på TV 4.

Tommy är prästen som i mitten av 1980-talet togs in i det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor som psykologisk rådgivare och mental coach. Han arbetade en tid hos Modo Hockey för att sedan komma till Brasilien och under en treårsperiod verka som psykologisk konsult åt Fluminense Fotboll Club i Rio de Janeiro.

Tommy har också arbetat som konsult och seminarielärare i Etik och Ledarskap på IFL – Institutet för Företagsledning under många år. Där talade han om Vinsten och Etiken, om Ledarskapet som en Relation och Chefskapet som en Position.

I år är Tommy årets Febe-dagen – Föreläsare. Han kommer att dela sin erfarenhet kring sorg, saknad och längtan, utifrån hans egna livserfarenheter både som sjukhuspräst och mental coach. Men också hur man kan lära sig att leta i sitt inre att hitta meningen med livet igen när man har drabbats av det ofattbara. Att förlora sitt barn.

Tårar som tvättar ögonen… Att förlora och återfinna sig själv i sorgen.

Varmt välkommen Tommy Wadebeck!

tommyw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konsert SAMS

Lördagen den 25 oktober arrangerar SAMS en konsert för människor i sorg. ”Ett ljus i mörkret”
Läs mer på den här länken.

SAMS

Som ni säkert läst i Febe-bladet är Febe numera medlem i organisationen SAMS -SamArbete för Människor i Sorg. SAMS arbetar för ökad kunskap i sorg och sorgreaktioner. Som ett led i det arbetet anordnas seminarium under hösten. Som medlem i Febe är ni inbjudna till dessa. Seminarierna är kostnadsfria men ni får själva stå för ev. övriga kostnader. Jag bifogar inbjudan och hoppas att så många som möjligt har möjlighet att delta. Det finns en länk på inbjudan där anmälan ska göras.

Hör gärna av er om ni har frågor till stockholm@febe.net

Läs mer på den här länken: Inbjudan

 

Efterlysning!

Redaktör Birgitta Nordström kommer att lämna uppdraget med Febebladet och efterlyser nu någon som kan ta över. Hon jobbar med tidningen i programmet Adobe InDesign, så det är en fördel om man har erfarenhet av det sedan tidigare. Om intresse finns så går det att ordna med en ev. datakurs i programmet.
Är du intresserad eller har några frågor, kontakta stockholm@febe.net

 

Febebladet

Fatta pennan och skriv några rader till Febebladet, senast den 11 maj 2014. Skicka text och ev. bild till febebladet@febe.net  Dela dina egna personliga upplevelser och erfarenheter. Långa eller korta texter, bilder och dikter. Allt är välkommet. Tidningen är gjord för och av oss Febemedlemmar. Tack på förhand!
Temat för nästa nummer är: ”Att minnas med glädje!”

 

Tisdagen den 13 maj 2014 kl. 18.30

kommer Ylva Edholm Johansson (diakon i Kista kyrka i Stockholm) och Olle Bergman (ordförande i Febe) på besök till Febe Medelpad.
Ylva har varit verksam i Febe sedan dess bildande 1995 (men hon har mött föräldrar i sorg långt mycket tidigare) och Olle kom till gruppen 1997 efter att hans familj förlorat sin son Svante.

Plats: S:t Johannesgården vid Timrå kyrka.

Ylva och Olle kommer att berätta lite om Febes bakgrund, och vad föreningen har kommit att betyda för många drabbade föräldrar.

Vi kommer att beröra många av de frågor som ofta uppstår när man har förlorat barn och det kommer också att finnas tid för frågor och reflektion.

Välkommen till det goda samtalet i en tillåtande miljö.

Kaffe och kaka serveras.